Timo Soini ilmoitti viime sunnuntaina, että kesän puoluekokouksessa hän luopuu puolueen puheenjohtajuudesta. Soini on johtanut puoluettamme 20 vuotta ja hänen saavutuksensa suomalaisessa politiikassa ovat vertaansa vailla. Hänen väistyessään puheenjohtajan paikalta siirtyy puolue kokonaan uuteen vaiheeseen, jossa puolue täytyy osin keksiä uudelleen.

Ilmoitin maanantaina omasta ehdokkuudestani puolueen puheenjohtajaksi ja samalla esitin suuntaviivoja puolueemme tulevaisuudesta, mikäli kenttä antaa minulle pyytämäni luottamuksen ja valitsee minut puheenjohtajaksi.

Puolueemme on uudistuttava, mutta me rakennamme uudetkin ohjelmamme perinteisten arvojemme kestävälle pohjalle. Perussuomalaiset on isänmaallinen ja Suomen itsenäisyyttä puolustava puolue. Me arvostamme rehellisyyttä ja suoraa puhetta, me kunnioitamme työtä ja ahkeruutta. Me haluamme enemmän vapautta ja vähemmän holhousta. Me ylläpidämme hyvinvoivaa ja turvallista Suomea, jossa kaikilla on mahdollisuus pärjätä.

Näiden arvojen pohjalta nostan keskeisiksi poliittisiksi teemoikseni talouden ja työllisyyden, EU-politiikan ja maahanmuuttopolitiikan. Olen valmis jäsenistömme niin halutessa ottamaan EU-kansanäänestyksen seuraavien eduskuntavaalien keskeiseksi teemaksi. Maahanmuuttopolitiikassa Suomen on pyrittävä vähentämään taloudellemme haitallista maahanmuuttoa, kun taas yhteiskuntaamme hyödyttävälle maahanmuutolle on syytä olla avoin. On poistettava perusteettomien turvapaikkahakemusten vetotekijät ja mm. pidettävä kiinni siitä, mitä hallituksessa on sovittu perheenyhdistämisen kriteereistä. Samoin tulen kiinnittämään huomiota turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisten siirtojen epäreiluun toteutumiseen.

Suurena puolueena meiltä on myös löydyttävä ratkaisumalleja kaikkien muidenkin politiikka-alojen ongelmiin, joita Suomi tulevaisuudessa kohtaa. Tämä vaatii laaja-alaista ja rohkeaa ohjelmatyötä. Kuntavaalien jälkeen tulen esittämään ohjelmatyön rungon, joka minun johdollani puolueessa tehtäisiin. Ohjelmani työnimi on ”Uusi alku” ja se katsoo pitemmälle eteenpäin, kuin vain tähän tai seuraavaan vaalikauteen.

Ohjelmani tulee osoittamaan, että me Perussuomalaiset olemme edelleen Suomen politiikan ja yhteiskunnan suurin muutosvoima. Me olemme vaihtoehto vanhoille puolueille. Me emme käperry sisäänpäin tai takerru menneeseen, vaan teemme tulevaisuutta ja edustamme kansainvälistä (mutta kansallismielistä) aatevirtausta, joka ympäri länsimaita on nousussa.

Ohjelmani huolehtii ennen kaikkea siitä, miten tavallisen suomalaisen elämä voisi olla mahdollisimman hyvää. Miten jokaiselle annetaan otolliset ja tasapuoliset mahdollisuudet menestyä Suomessa vielä 2020-, 30-, 40-luvuilla, ja miten jätämme Suomen seuraaville sukupolville entistä parempana. Tässä suhteessa Perussuomalaiset ei muutu koskaan. Me olemme kansanliike, kansan puolesta.

Haluan ohjelmassani myös ylläpitää ja kehittää suomalaista kulttuuria ja elämäntapaa osana monimuotoista maailmaa. Ihminen ei elä vain materialle tai materiasta. Henkinen kehitys on keskeinen osa ihmisen hyvinvointia, eikä yhteiskunta kehity ilman yksilöiden kehitystä. Ne, jotka kaipaavat politiikkaan arvoja ja aatteellisuutta, tulevat löytämään kodin minun johtamastani perussuomalaisesta puolueesta.

Minä todella haluan johtaa tämän puolueen kohti tulevaa, jos kenttä antaa minulle tukensa. Olen jo saanut korvaamattoman arvokasta kokemusta eduskuntaryhmämme johtamisesta. Olen tälle puolueelle kaiken velkaa ja haluan maksaa velkani. Jäsenistö päättää, onko puolueen puheenjohtajuus se tapa, jolla velkani maksan.

 

8 Responses to Perussuomalaisten uusi alku

 1. Isaiah says:

  Työperäinen maahanmuutto olisi kokonaisuutena suomalaisen yhteiskunnan kannalta taloudellisesti aika yksiselitteisesti positiivinen juttu. Sillä saattaisi kuitenkin olla negatiivisia vaikutuksia pienehköön ryhmään ihmisiä, joissa on luultavasti paljon juuri perussuomalaisten äänestäjiä.

  Sinänsä kuitenkin positiivista jos perussuomalaisten uusi puheenjohtaja kykenisi tarkastelemaan maahamuuttoa aiempaa selvemmin taloudellisena kysymyksenä.

 2. Joku Toinen says:

  Asiasta kolmanteen, mikälaisia ajatuksia Euro herättää? Kauanko sen vielä halutaan kuihduttavan suomalaisten pian jo kokonaan kadonnutta hyvinvointia?

 3. Massive says:

  Miksi leikit aisankannattajaa ajamalla EU-kansanäänestystä puhtaan EU-vastaisuuden sijaan? Jos kansanäänestyksen tulos on EU-jäsenyyttä puoltava, niin loikkaatko Kokoomukseen kunnioittamaan kansan EU-federalistista tahtoa?

 4. touko-eno says:

  Suomessa yksikään hallitus ei salli yhtäkään kansanäänestystä(ei edes neuvoa antavaa), ellei se aja hallituksen jotakin päämäärää.

  Hallitus ei yksinkertaisesti koskaan halua luovuttaa valtaa kansalle, eikä hallitus salli äänestystä, jonka lopputulema olisi hallitukselle epämieluisa.

  Mikäli kansanäänestys asetetaan ehdoksi, tarkoittaa se jo nyt etukäteen oppositioon jäämistä, mikä toki on kaiketi edessä muutenkin. PS voi jatkaa seuraavalla kaudella hallituksessa vain ja ainoastaan nykyisellä puoluekokoonpanolla. Mikäli jokin kansanäänestys-ehto asetetaan oppositioon siirtymisen sujuvoittamiseksi, kannattaa harkita tarkasti mikä se on. Yhtähyvin voitaisiin vaatia vaikkapa kansanäänestystä suomen tekemisestä maan viralliseksi kieleksi, se olisi dramaattisesti parempi ja laajemmin kannatettava. EU-jäsenyydestä pidetään hampain ja kynsin kiinni, koska emme kuulu Natoon ja EU on meidän pettuleipä-korvike turvallisuustakuumme.

  EU-politiikan kärkenä tulisi olla liittovaltiokehityksen jäädyttäminen, ero eurosta tai EU:sta ei ole juuri nyt realistista, tulevaisuus sitten eri asia. Tämäkin pitäisi uskaltaa kertoa ihmisille ääneen, jotta ei tule pettymyksiä.

  Viime eduskuntavaaleissa kynnyskysymystä euron tukipolitiikasta ei esitetty kansantajuisesti, minä kyllä ymmärsin mitä luvattiin ja mitä ei luvattu ja niinhän siinä kävi kuten ennakoin, mutta massat eivät ymmärtäneet ollenkaan kuviota, he kokivat tulleensa huijatuiksi ja valtamedia riemastui. Soini mokasi taktisesti.

  Kynnyskysymykset ovat toki houkuttelevia äänipottien kannalta, mutta äänimassat eivät ymmärrä mitään lupauskikkailuja. Kynnyskysymykset ovat myös hallitusneuvotteluiden osalta ongelmallisia, kortit ovat jo osin pöydällä.

  Nykyinen hallitustaival toki katkeaa näppärästi jo siihen, jos kielikokeilu-alueet rajataan vaikkapa alle kymmeneen kuntaan. Tästä tullaankin henk.koht isoimpaan pettymykseen, virkamiesruotsi on aivan koskemattomana vaikka PS:llä on oikeusministerin salkku. Kuka ikinä voittaa puheenjohtajuuden, virkamiesruotsin lainsäädäntöä tulisi välittömästi alkaa höllentää ja sitoa tämä osaksi kielikokeilua ja normien purkua.

  Sipilä voi TV:ssä ja lehdissä hokea kädet korvilla ja silmät kiinni, että “ruotsinkielen asemaa ei heikennetä”, mutta sama temppu tuskin onnistuu suljettujen ovien takana, kun pitää argumentoida, miksi Itärajan tullimiehen tai Lahtelaisen lääkärin pitää osata ruotsia virkaan pääsemiseksi.

  Ymmärrän prosessin, missä puolue muuntuu satunnaisten pikavoittojen protesti-puolueesta valtionhoito-puolueeksi, tämä tarkoittaa myös muutosta kannattajamateriaalissa ja se on välttämätöntä tasaisen kannatusprosentin aikaansaamiseksi. Eräs uuden puheenjohtajan tehtävistä onkin määritellä ja hienosäätää tätä prosessia. Talouspoliittisesti PS:ää kannattaa säätää hitusen oikealle, koska punaiset lähtivät jo suurelta osin takaisin sosialisti-leiriin, eivät ole palaamassa.

 5. touko-eno says:

  Ja lisätään tähän vielä, että kannattaa pitää hajurakoa Eurooppalaisiin pro-Putin puolueisiin.

 6. Eero says:

  Mielelläni näkisin sinut Sampo Perussuomalaisten johdossa. Olet asiamiehiä ja sinulla on käsittääkseni varsin laaja näkemys koko politiikan kentältä. Sinulta löytyy myös sanavalmiutta ja karismaa.

 7. kevät says:

  Kova pj-kamppailu tulossa.

 8. kevät says:

  Hesarissa (ainakin nettisivulla) tänään tosi, tosi törkeä kolumni, jossa haukuttiin persuja.

  Hyvä, että Terho on jo vaatinut julkista keskustelua kirjoittajan kanssa.

  Kolumni oli todella ala-arvoista tekstiä hallituspuoluetta vastaan.
  Uskomatonta, että sellainen kirjoitus on voitu yleensä julkaista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *