Eduskunta aloitti viime viikolla kevätistuntokauden, josta tulee työntäyteinen. Käsittelyyn on tulossa 121 hallituksen esitystä ja lisäksi merkittäviä kansalaisaloitteita.

SOTE-uudistuksen suhteen eduskuntakäsittelyyn tulee nyt lainsäädännön keskeisimmät osat eli käytännössä koko uuden terveydenhuoltojärjestelmän mallin eri osat. Hallituspuolueet haluavat antaa kansalaisille lisää valinnanvapautta siitä, mistä he hoitonsa hakevat. Samalla terveydenhuolto säilytetään kuitenkin julkisessa ohjauksessa, eli tulevien maakuntavaltuustojen vastuulle, joihin valitaan edustajat ensi vuonna. Samaan aikaan järjestelmän on myös hidastettava kustannusten jatkuvaa kasvua, mutta uudistus ei siis leikkaa nykyisiä menoja tai palveluja.

Muita suuria hankkeita ovat mm. postilain uudistus, jossa on erityisen tärkeää onnistuneesti säilyttää palvelut kattavasti ympäri maata. Myös niin kutsuttu liikennekaari etenee, jossa yhdistetään ja uudistetaan liikennettä koskevaa lainsäädäntöä, ja joka on eri hanke kuin haudattu ajatus tieverkon yhtiöittämisestä.

Perussuomalaisia varmasti kiinnostava uusi hanke on kielikokeilu pakkoruotsin lakkauttamisesta, jonka lainsäädäntö pitää nyt muotoilla. Perussuomalaisille ei riitä kapea kokeilu vain parissa kunnassa, vaan haluamme kerätä kokemuksia mahdollisimman laajasti siitä, miten pakkoruotsin poistaminen vaikuttaisi nuorten kieliosaamiseen. Eduskuntaryhmämme on perustanut erityisen kielivapaustyöryhmän seuraamaan kokeilua ja ideoimaan seuraavia askelia.

Viime päivinä puhuttanutta valtion virkamieslakia muokataan kaksoiskansalaisuuden suhteen siten, että turvallisuusriskit poistetaan. Ulkomaalaislakia puolestaan muutetaan siten, että yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät karkotuspäätökset pannaan täytäntöön nykyistä nopeammin. Lisäksi maahanmuuton kustannusten laskelma saadaan kesäksi, jolloin jälleen uusi perussuomalaisten vuosia vaatima asia toteutuu.

Alkoholilaki tulee keväällä käsittelyyn ja sekin vaatii yhä viilaamista, jos kohta tästä uudistuksesta on tulossa vuosikymmeniin merkittävin edistysaskel Suomen yliholhoavan alkoholipolitiikan korjaamiseksi. Yksilönvapaus kasvaa, palvelut ja valikoimat paranevat, hinnat laskevat, verotuotto nousee.

Kansalaisaloitteista käsittelyyn tulevat ainakin eutanasiaa, eläkeindeksiä ja Malmin lentokentän säilyttämistä (mielestäni säilytettävä!) koskevat aloitteet.

Kaiken muun lisäksi huhtikuussa on kuntavaalit. Haastan kaikki puolueen jäsenet aktiivisesti mukaan vaalityöhömme, mieluiten ehdokkaina. Ehdokkuuden alkuun pääset helposti tästä. Ja kuntavaalien jälkeen hallituspuolueilla on hallituskauden puoliväliriihi, jossa käydään läpi jo saavutettuja tavoitteita ja pohditaan keinoja saavuttaa loputkin. Uusia leikkauksia ei riihestä ole tulossa kuten oppositio väittää, vaan erityisen tärkeäksi muodostuu kysymys auttaa entistä suurempi määrä suomalaisia työelämään yhteistä hyvinvointia rakentamaan, eli hallituksen työllisyystavoitteista kiinni pitäminen.

Ja onhan meillä perussuomalaisilla orastava puheenjohtajakisakin käynnistymässä kohti kesäkuun puoluekokousta. Käydään sekin aikanaan, mutta toistaiseksi meidän kaikkien on hyvä pitää päähuomio vielä kuntavaaleissa.

jk. PS:n eduskuntaryhmä pani perjantaina lopun valhehuhuille, että me olisimme moottoripyöräveron takana. Myös hallituskumppanimme ilmoittivat pian jälkeemme, etteivät kyseistä veroa kaipaa, joten jos he myös jatkossa tukevat ehdotustamme jättää vero toteuttamatta, voidaan toimimaton vero haudata ilman surusaattueita.

 

One Response to Eduskunnan kevät

  1. touko-eno says:

    Hallituksesta ulos jos kielikokeilu jää parin kunnan näpräämiseksi, näin pieni projekti haudattaisiin heti seuraavien hallitusten toimesta.

    Toivottavasti Perussuomalaisten puheenjohtajan vaihto terävöittää kielipolitiikan merkitystä. Tuntuu olevan Soinille aika vähäpätöinen asia.