Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön, eli tutummin OECD:n pääsihteeri José Angel Gurría vieraili maanantaina Talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän antoi valiokunnalle tiiviin esityksen maailmantalouden tilasta ja kasvunäkymistä, jotka varsinkin Euroopalle ovat heikot.

Erityisen mielenkiintoisen kommentin Gurría esitti Kreikan ongelmasta. Kiihtyneellä äänellä hän totesi, että ennen vastikään suoritettua Kreikan velkasaneerausta melkein kaksi vuotta aikaa hukattiin täysin tehottomiin toimenpiteisiin, jotka silti maksoivat Euroopalle mm. markkinoiden epävarmuuden pitkittymisenä monin verroin enemmän kuin koko Kreikan velka.

Kreikan velat olisi hänen mukaansa pitänyt rekonstrukturoida eli järjestää uudelleen välittömästi vuonna 2010. Eurooppalaiset vallanpitäjät kuitenkin kieltäytyivät tästä tuolloin ehdottomasti ja kutsuivat edes tämän vaihtoehdon esilletuomista “vastuuttomaksi, vastuuttomaksi, vastuuttomaksi” (Gurríaa lainaten).

Ei varmaankaan tarvitse muistuttaa, kuka kotimainen poliitikko on vuosia ratsastanut tällä samalla vastuullisuus-vastuuttomuus retoriikalla. Kun Soini ja Perussuomalaiset välittömästi Kreikan ongelmien paljastuttua esittivät velkasaneerausta, silloinen valtionvarainministeri Katainen istui tiukasti pääministeri Vanhasen linjan takana, että esityksemme oli tyhjää pölhöpopulismia. Sen sijaan Kreikan tukipaketti oli paitsi vastuullista politiikkaa, niin vieläpä “hyvä bisnes”.

Keskusta on sittemmin kääntänyt kelkkaansa 180 astetta, mutta Katainen jatkaa “vastuullisella” linjallaan ilmeisesti hamaan loppuun saakka. Bisneksestä ei sentään enää tukipakettien yhteydessä puhuta.

Perussuomalaiset sanoivat alusta saakka, ettei tukipaketeilla voida estää sitä, että Kreikka päätyy velkasaneeraukseen joka tapauksessa. Nyt velkasaneeraus on tehty – itse asiassa maailmanhistorian suurin sellainen (saavutus sekin Kreikan kokoiselle maalle). Pölhöpopulistien povaama tulevaisuus on nyt totta.

Kreikan ensimmäisessä tukipaketissa kysymys oli vain ajanpeluusta, jotta yksityisten velkojien menetykset saatiin minimoitua ennen saneerausta. Nyt nuo velat ovat meidän vastuullamme. Sitä käytännössä tarkoitti Kataisen ajama “vastuullisuus” ja sen vastakohtaa Perussuomalaisten edustama “vastuuttomuus”. Juuri tämän linjaeron takia jäimme myös pois hallituksesta.

Kreikan kriisi ei ole ohi toisenkaan tukipaketin jälkeen. Muuan muassa IMF pelkää Kreikan tarvitsevan seuraavan paketin 2014. Näyttää siis yhä todennäköisemmältä, että suomalaisille tulee vielä kouriintuntuvasti selviämään, mitä vastuullisuus oikeasti tarkoittaa.

 

4 Responses to Vastuullisuus ja vastuuttomuus

 1. Timo K. Perttilä says:

  Terveisiä minulta, Sampo.

  Täyttä asiaa, täyttä asiaa…mitäpä muutakaan, näin voin sanoa siihen nähden mitä olen saanut sinuun tutustua.

  Terveisin: Timo
  Suomalaisuuden Liiton jäsen

 2. Joel says:

  Täyttä asiaa Ssmpo. Kaikkihan ovat tuon tienneet alusta alkaen!

 3. touko-eno says:

  http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2012/03/euroopan_unioni_potee_rastimaksujen_kierretta_3366914.html

  Miten EU osaisi hoitaa muiden maiden taloutta kun se ei osaa hoitaa edes omaa talouttaan.

 4. menee vaikeaksi says:

  Kun vipataan kaverille (tässä Kreikalle)rahaa syömävelkojen korkojen maksuun, niin onhan se selvä, että niitä vippejä ei koskaan saada takaisin. Jos kaverilla ei ole rahaa edes syömävelkojen korkojen maksuun, niin eihän se itse veloista koskaan itse selviä. Velat jää kaverilta (tässä Kreikalta) maksamatta. Velat kaatuu takaajien maksettavaksi. Siis myös Suomen maksettavaksi.

  Kun suomalaisille vähitellen (ihmeen hitaasti) alkaa valkenemaan, että valtion verorahat valuvat lähes kokonaisuudessaan Kreikan velkojen maksuun, niin miten kansa reagoi? Suomessakin voi puhjeta spontaaneja protesteja ja mellakoita Etelä-Euroopan maiden tavoin. Arabikevät sarastaa Suomessakin tätä menoa ennen pitkää.