Hyytelöhallituksen aladoobi-ohjelma

June 21, 2011

Pitkään jännitetty uuden hallituksen kokoonpano on vihdoin ratkennut. Salkut on jaettu ja hallitusohjelma julkaistu. Seuraavassa joitakin päällimmäisiä ajatuksiani siitä, mikä Suomea odottaa seuraavalla hallituskaudella.

Ensimmäisenä huomioni kiinnittyy puolustusvoimiin, joka on kokoomusjohtoisen vasemmistohallituksen keskeisin säästökohde. Mikäli hallitus istuu täydet neljä vuotta, on jälki näillä näkymin karmeaa. Ennestäänkin kireitä puolustusmenoja aiotaan leikata pari sataa miljoonaa. Jos tämä tehdään välttämättömistä materiaalihankinnoista, mikä lienee todennäköistä, seuraus on katastrofi. Hankintavuorossa on vuodesta 2013 alkaen maavoimien miehistön keskeinen varustus, joten kysymys ei ole mistään tarpeettoman kalliiden huipputeknologiahärpättimien leikkaamisesta, vaan juuri tavallisen rivimiehen ja yksittäistaistelijan varusteiden jättämisestä retuperälle. 2000-luvun malli Cajander tulee olemaan nimeltään sointuvampi: malli Wallin. Myös palvelusajan lyhentämistä ilmeisesti kaavaillaan. Oletettavasti vain Dragsvik on puolustusvoimissa turvassa tällä hallituskaudella.

Talouspolitiikassa hallitusohjelman linjaukset ovat niinikään pettymys. Suomen kansantalouden kestävyysvajetta ei ratkaista näillä eväillä, jotka on laskettu hyvän ja tasaisen kasvun varaan. Suunnitellut leikkaukset ja veronkorotukset ovat sinänsä tarpeellisia, mutta kohdistetaan väärin. Kiristyvillä valmiste- ja energiaveroilla heikennetään kuluttajien ostovoimaa ja kasvatetaan tasaverotusta. Myönteisenä voidaan pitää lähinnä pääomaveron nostoa ja progressiivisuutta. Erityisen hölmönä taas sitä, että jättimäiset säätiövarat ja niiden pääomatulot jäävät yhä verotta, johtuen epäilemättä halusta suojella ruotsinkielisiä säätiöitä.

Eurooppapolitiikassa jees-linja jatkuu ja uusi ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb kiirehti jo ilmoittamaan, että hän tulee ajamaan entistäkin myötäilevämpää EU-politiikkaa. Suomalaisen lompakkoa kaivetaan vielä todella syvältä, jos jo vääräksi osoitettuun linjaan mm. euromaiden tukemisessa aiotaan takertua viimeiseen saakka kuin hukkuva oljenkorteen.

Maahanmuuttopolitiikassa on yksi periaatteessa myönteinen kirjaus: “Suomen perheenyhdistämiskäytäntöjen tulee olla samansuuntaisia muiden Pohjoismaiden kanssa”. Tämä voi olla erittäin hyvä linjaus, mikäli se tarkoittaa tuloksekkaan Ruotsin mallin jäljittelyä. Muuten teksti on pahimmanlaatuista vanhojen latteuksien ja taikasanojen luettelointia, ilman mitään näkemystä tai tahtoa todellisen maahanmuuttopolitiikan luomiseen. Kokonaisvaltaista kotoutusta, tutorointia, erityistarpeiden huomiointia, rekrytointia, kieliopetusta, neuvontaa, ohjausta, positiivista erityiskohtelua ja riittäviä resursseja näihin kaikkiin luvataan tuutin täydeltä. Käytännössä siis jatketaan kuten ennenkin, eli lähinnä seurataan uutisista miten ongelmat pahenevat. Erityisen arveluttava linjaus on: “Suomi toimii aktiivisesti EU:n yhteisen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan aikaansaamiseksi.”

Kielipolitiikan osalta hallitusohjelma on kuin mustimpaan mustuuteen tuijottaisi. Mitään kansalaisten vaatimia uudistuksia ei luvata, sen sijaan kohtuuttomaan ja perusteettomaan nykytilaan aletaan rakentaa uusia rasituksia. Pohjaksi otetaan Ahtisaaren työryhmän surullisenkuuluisat ehdotukset. Hallitusohjelma keskittyy toistelemaan, että Suomen kaksikielisyys on rikkaus ja voimavara, muttei kerro miksi ja kenelle? Hallitus aikonee kylmästi jättää toteuttamatta toivomuksen ruotsin kielen opintojen vapaaehtoistamisesta, vaikka asian takana on 69% suomalaisista. Hallitusohjelma ei myöskään puutu mitenkään korkeakoulujen vastinrahoitukseen, joka on kuin suoraan muotoiltu valtion tulonsiirroksi ruotsinkielisille korkeakouluille. Suomenruotsalaiset verovapaat miljardisäätiöt lahjoittavat rahaa Hankenille ja Åbo akademille ja valtio puolestaan antaa 2,5-kertaisen summan verorahoista, jolloin kaksi pientä korkeakoulua kahmivat suhteettoman osan valtion vastinrahoista. (Toivottavasti se sentään varmistetaan, etteivät korkeakoulut sen jälkeen lahjoita alkuperäistä summaa takaisin säätiöille, jolloin syntyisi jo täydellinen raha-automaatti.)

Yhteenvetona totean, että tänä keväänä käytiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin aitoa vääntöä Suomen suunnasta. Ollaan oikeastaan kulkemassa kohti kaksipuoluejärjestelmää, jossa toinen osapuoli on uudistuksia vaativat perussuomalaiset ja toinen muiden puolueiden menneisyyteen takertuva koalitio, josta tosin on jo osoitettu lipeämisen merkkejä. Muutosvastarintaa johtaa Kokoomus. Puolueen voinee sanoa puolustusmenosäästöjen myötä katkaisseen viimeisetkin siteensä omiin perinteisiinsä, joiden elävänä muistona toimii puolueen virallisen nimen etuliite Kansallinen Kokoomus.

Vielä kerran voitti se linja, jonka mukaan mm. maanpuolustus voidaan kyllä ajaa alas, kunhan Kreikan tukipaketeista ei tingitä. Mutta uskon vakaasti, että tämä oli viimeinen kerta, kun kansalaiset sietävät tämän politiikan jatkuvan. Jo nyt vanhojen puolueiden oli liittouduttava yli kaikkien mielekkäiden rajojen saadakseen Suomen politiikan järkiperäisen uudistamisen torjuttua.

Pähkähullujen paraati jatkaa marssiaan, mutta ei enää kauaa. Tuskin edes täyttä neljää vuotta – jo seuraavat neljä kuukauttakin tulevat olemaan raskaita.

48 kommenttia kirjoitukselle Hyytelöhallituksen aladoobi-ohjelma

Sivusta seuraaja
21/06/2011

Hyvä kirjoitus.

6-1
21/06/2011

Kielipolitiikassa konfliktin kärjistyminen tulee olemaan väistämätöntä, kansa ei tue hallitusohjelman ahtisaari-höyrypäisyyttä.

touko-eno
22/06/2011

Hallitus on hajanainen ja sitä kautta heikko, se kaatunee nurin kahden vuoden sisällä. Pari muutakin positiivista seikkaa tässä svekomaanisessa-synkkyydessä sentään on. Opetusministerinä ei ole paatunutta pakkoruotsittajaa ja PS-ryhmällä on aivan eri rahkeet käydä hallituksen kielipolitiikan kimppuun. Lisäksi kielivapauden kannalla on noin puolet eduskunnasta.

Samanaikainen SL-puheenjohtajuus ja Brysselöinti taitaa olla ajankäytännöllisesti liian hankalaa, Sinisalo on kai loogisin seuraaja vuoden lopussa.

Media ja tiedotusvälineet tulevat olemaan ratkaisevassa asemassa kielipoliittisessa kamppailussa, kuten tähänkin asti. Internetin potentiaalia on käytetty vielä kovin vähän, esim. youtubessa on vain taltiointeja tv:stä ja radiosta mutta ei mitään omaa tiedotus materiaalia. Tässä käydään taistelua siitä, missä todellisuusmaailmassa me oikeasti elämme.

Dejavu
23/06/2011

Touko-eno: Hyvä havainto tuo tiedotuspuoli. Onneksi hallitusohjelman Ahtisaari-paperi nimenomaan on irrallaan todellisuudesta.
Se on kuin Neuvostoliiton tilanne 1991.
Kansa ei tue kaksikielisyyttä, muutenhan ei tarvittaisi “voimatoimia”. Tässä todistusaineistoa suoraan “hevosen suusta”. Lähde; arvaa mikä, lopussa mainittu.

“Tänä päivänä ruotsinkielisyyttä ei juurikaan huomaa. Katukuvassa ja ihmisten kanssakäymisessä vain suomen ja englannin kielet nousevat esille. Ravintoloissa, kaupoissa ja kahviloissa minua palvellaan vain harvoin ruotsin kielellä vaikka käytän sitä itse. Sama koskee julkisia palveluja, joita minulla pitäisi olla oikeus käyttää omalla äidinkielelläni. Tilanne on kaikkein pahin sairaanhoidossa. Jotain perin vakavaa on tapahtunut – ruotsinkielisyys on kuihtunut.

Nyt tarvitaan voimakkaita otteita, jotta voisimme kehittää ja laajentaa ruotsinkielistä kieliympäristöä ja palveluja. Nämä kulkevat käsi kädessä. Ellei mitään tehdä, viimeisetkin ruotsinkielisyyden rippeet ovat pian kadonneet. Jäljelle jää ehkä joitakin ruotsinkielisiä päiväkoteja, kouluja ja vanhustentaloja. Ruotsinkielisillä saattaa olla myös omat sähköiset paikallislehtensä, mutta monipuolista ruotsinkielistä kulttuuriympäristöä ei enää ole. Tätäkö haluamme?

Syyllisiä ei kannata etsiä, sillä koko väestö on tavallaan myötävaikuttanut tilanteeseen. Betonitalot ovat jyränneet alleen monet kauniit niityt ja niiden kasvit ja eläimet. Kieltä ja kulttuuria voi hyvin verrata biologisesti uhanalaisiin lajeihin: moninaisuuden vaalimiseksi vaaditaan erityisiä suojatoimenpiteitä.

Kuntasektorilla on tehty hyviä yrityksiä ruotsinkielisten palvelujen edistämiseksi. Metropolin ytimen muodostavassa neljässä kaupungissa luotiin vuonna 2007 visio, joka hyväksyttiin yksimielisesti ja johon liitettiin kymmenen kohdan toimenpideohjelma. Visio rajattomista ruotsinkielisistä palveluista muotoiltiin näin: “Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen toimivat aktiivisesti sen hyväksi, että sinä voit käyttää ruotsin kieltä ja saada ruotsinkielistä palvelua yli kuntarajojen.”

Jokin meni kuitenkin pahasti pieleen, sillä kovin vähän on saatu aikaiseksi. Ponnistelut ovat valuneet hiekkaan myönteisestä huomiosta, hyvistä aikomuksista ja lähes yksimielisistä päättäjistä huolimatta. Ovatko kuntarajat täysin ylipääsemättömiä ruotsinkielisten palvelujen osalta? Miksi on niin hankalaa luoda hallinto, joka turvaisi ruotsinkieliset palvelut yli kuntarajojen? Vai onko niin, että kaupungeilta yksinkertaisesti puuttuu tahtoa tarttua ongelmiin?

Ruotsin kielen asema pääkaupunkiseudulla edellyttää toimenpiteitä. On pyrittävä luomaan kunta- tai palvelurakenne, joka turvaa ruotsin kielen elinvoimaisuuden pitkälle tulevaisuuteen.”

Kristina Wikberg
Johtaja, ruotsinkielinen toiminta
Pääkirjoitus Fiktissä 5/2011
Julkaistu suomeksi Kunnat.net -sivuilla 17.6.2011

Kysynkin Wikbergiltä: “Ruotsinkielisyys on kuihtunut”.Koko pakkoruotsitus on siis ollut virheinvestointi, suunnatonta tuhlausta.
Miksi haluatte edelleen jatkaa väärää politiikkaa pakottamalla kaikki opiskelemaan kieltä, jota ei enää, kirjoituksenne mukaan, käytetä ?

Jussi
26/06/2011

“Myönteisenä voidaan pitää lähinnä pääomaveron nostoa ja progressiivisuutta. Erityisen hölmönä taas sitä, että jättimäiset säätiövarat ja niiden pääomatulot jäävät yhä verotta, johtuen epäilemättä halusta suojella ruotsinkielisiä säätiöitä.”

Sampo, tulin katsomaan sivujasi nähdäkseni, miten kommentoit hallitusohjelmaa ja erityisesti verotukseen liittyviä asioita.
Yhdyn monelta osin esittämääsi kritiikkiin. Valitettavasti nämä kannanotot, jota sinä ja puolueesi pääomaverotuksen nostamisen ja progression osalta esitätte ovat valitettavia. Miksi ihmeessä Suomea ja suomalaisuutta puolustava politiikka on sitä, että menestymisestä pitää rangaista mahdollisimman kovaa. Samanaikaisesti nämä mainitsemasi ruotsinkieliset säätiöt ovat kuolemaisillaan naurusta, kun nämä suomalaiset taas kiljuvat itselleen lisää veroja. Eikös nämä Jykän hallituksen verojen korotukset tarkoita pääasiassa sitä, että tavalliset suomalaiset säästäjät maksavat lisää veroja, yhtiöiden omistus karkaa yhä kiihtyvämpää vauhtia pois suomalaisten käsistä? Mistäköhän tästä maasta löytyy puolueita, jotka oikeasti haluavat ajaa Suomen ja suomalaisten etua?

kielipolitiikkaan uusia keinoja
03/07/2011

Hallituksen kielipoliittinen linja on todella patavanhoillinen ja järkyttävä.

Tarvitaan uusia keinoja, uusia tapoja kielipolitiikan saattamiseksi oikeille raiteille ja pakkoruotsituksen lakkauttamiseksi.

Tässä yksi rohkaiseva esimerkki: http://teemu.tilaeus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/77159-minun-kielitaisteluni

P Niemelä
13/07/2011

Sampo Terho, nyt kun olet ollut Europarlamentin jäsen jo jonkin aikaa, minua kiinnostaisi tietää onko sinulla ajatuksia/suunnitelmia sen suhteen, miten Suomen kielipolitiikan uudistamista voisi esdistää EU:sta käsin / EU:n avulla. Tämä mahdollisuus kannattaisi selvittää nyt, kun uusi hallitusratkaisu näyttää siirtävän uudistuksia hamaan tulevaisuuteen.

Oma asiantuntemukseni ei riitä sen arvioimiseen, mikä on käytännössä mahdollista, mutta mm. seuraavat kysymykset askarruttavat mieltäni:

1. Voisiko EU-parlamentaarikko (tai suomalainen kansalaisjärjestö) pyytää EU:ta tekemään kielipoliittisen selvityksen Suomen nykytilanteesta? Eräällä keskustelupalstalla väitettiin, että EU on tarjoutunut joskus tekemään tällaisen selvityksen, mutta Suomen hallitus on sanonut: Ei kiitos. Tällaisella selvityksellä on tietysti merkitystä vain, jos siinä kuullaan laajasti eri osapuolia. Varoittavana esimerkkinä on äskeinen Euroopan Neuvoston suositus toimenpiteistä ruotsinkielisten aseman parantamiseksi. Se haiskahtaa vähän ‘pakkoruotsittajien’ tilaustyöltä?
2. Voisiko EU tuomioistuimeen tehdä valituksen suomenkielisiä syrjivästä kielipolitiikasta? Tämäkin asia on tyrmätty eräällä keskustelupalstalla sillä perusteella, että kysymys on enemmistöstä. Onko tosiaan näin, että ‘demokraattisessa’ maassa eliitti voi vapaasti sortaa enemmistöä, jos se ei osaa pitää puoliaan?
3. Entäpä jos valittaja olisi epäoikeudenmukaisesti kohdeltu kansalainen (yksilö)? Voisin kuvitella, että monissa virantäyttötilanteissa ruotsia äidinkielenään puhuva syrjäyttää muilta ansioiltaan pätevämmän suomenkielisen, heikosti ruotsia osaavan hakijan. Olisiko valitus perusteltu, jos viran hoidossa ei ruotsia käytännössä tarvita (lienee yleinen tilanne puhtaasti suomenkielisillä alueilla)?

Pertti
24/07/2011

Jokin aika sitten muistin, että ennen Kokoomuksen nimi oli ennen muinoin Kansallinen Kokoomus. Kun en muistanut vuosiin kuuleeni tätä “kansallinen”, yritin tutkia netistä, onko se vielä käytössä.

Ainakaan puolueen omilla sivuilla sitä ei käytetty. Sen sijaan Kokoomuksen ns. läheisjärjestöillä termiä joissain tapauksissa käytetään.

Yllättävin oli järjestö, jonka nimenä on Kansalliset Maahanmuuttajat ry. Ja todettakoon selvennyksenä, että kyseessä ei ole mikään paluumuuttajayhdistys.

Pave Crystal Bead
19/03/2012

… [Trackback]…

[...] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] There you will find 62499 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

AUGUSTINA BRADEN
23/03/2012

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

lainaa
27/03/2012

… [Trackback]…

[...] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] There you will find 79804 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] There you will find 78416 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

View The Site
31/03/2012

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

Brock Hamilton
03/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Read More here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

pokemon games
04/04/2012

… [Trackback]…

[...] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

que es el amor
09/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] There you will find 65134 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

credit repair
20/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

make a website
20/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

payday loans
26/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

Que es el amor
26/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More Infos here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Read More here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

conceive sooner
28/04/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

חינות
30/04/2012

… [Trackback]…

[...] There you will find 60922 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

choix aspirateur
05/05/2012

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

site
15/05/2012

… [Trackback]…

[...] There you will find 78051 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

IT support toronto
15/05/2012

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

Claire Henry
22/05/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

Scarlett's Toy Box
24/05/2012

… [Trackback]…

[...] There you will find 75346 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

zwemshorts
27/05/2012

… [Trackback]…

[...] Informations on that Topic: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

party songs
28/05/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

click here
30/05/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

apartment ratings
02/06/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

stay-at-home moms
03/06/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

… [Trackback]…

[...] Find More Informations here: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

pret auto
24/06/2012

… [Trackback]…

[...] Read More: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

Real Estate
25/06/2012

… [Trackback]…

[...] There you will find 77067 more Infos: sampoterho.net/?p=1124 [...]…

Farouk CHI
19/09/2012

2010, straight hair will enter the Chinese home market, will be developed into essential products for personal care, like a comb like popularity.